tisdag, januari 15, 2008

Veckans Fråga

När det gäller förra veckans fråga kan jag bara säga en sak: Byt program och öka vikterna. Nu! Hela 17 procent av er har kört på med samma vikter i tre månader. 13 procent har inte utmanat sig själva på ett halvår och 9 procent byter aldrig träningsprogram. Och ni gör er själva en stor björntjänst. Kroppen är expert på att anpassa sig och efter ett tag vänjer den sig vid belastningen och på de krav som ställs på den. Så vill du se resultat av din träning måste du utmana dig själv och din kropp. Man kan faktiskt variera sig från pass till pass genom att göra små, små förändringar. Man kan till exempel ta andra grepp och fattningar, stå på ett ben eller på en Bosuboll. Minst en gång i månaden bör du lägga på mer belastning och se över vilka övningar du kan variera. Även konditionen behövs ses över, öka intensiteten eller längden.

Hur länge har du kört på enligt samma träningsprogram och vikter?
Två veckor: 19%
En månad: 39%
Tre månader: 17%
Sex månader: 13%
Jag byter aldrig: 9%

Ny fråga ligger ute nu och som vanligt kan du välja flera svarsalternativ. Och ni kan även spana in mitt träningsprogram för denna veckan.

4 kommentarer:

Desiree sa...

Nyfiken och vill gärna lära mig mer. Hur mycket mer belastning skulle du rekomendera att man lägger på varje månad när det gäller biceps/triceps respektive ben? Kan man också göra så att man behåller vikten som man haft men ökar antalet repetitioner som man gör istället eller ?

Sporty Spice sa...

Desiree. Det är omöjligt att säga hur mycket vikt du ska/kan lägga på. Det hänger ju helt på hur stark du är - men en tumregel är att försöka öka vikterna minst en gång i månaden. Och man orkar så mycket mer än man tror. Man ska INTE öka antalet repetiotioner. Då är det inte längre styrketräning utan uthållighetsträning man sysslar med. Orkar du mer än 15 rep är det hög tid att ösa på med vikt. Däremot kan man variera jättetungt och 6-8 reps med tungt och 8-12 reps (en månad tungt och sedan en månad lite mindre vikt och fler reps). Det har visat sig vara bra om man vill ha bra muskletillväxt.

Desiree sa...

Tack så mycket för ditt svar. Jättebra att få lära sig hur man ska göra för att uppnå bästa resultat.

Sporty Spice sa...

Desiree. Det var så lite så. Tänk så här: bränner det inte rejält i musklerna de sista 2-3 repetitionerna kör du för lätt.