onsdag, maj 23, 2007

Uteblivna resultat VI

Det råder en helt obefogad muskelbyggarskräck bland många tjejer. De tror att de ska se ut som Arnold Schwarzenegger bara av att titta på en tung hantel. För absolut sista gången – det kommer inte att hända. Inte en chans i världsrymden. Glöm det. Nu. Och att köra lätta vikter och många reps för att på så sätt tro att man ska få tonade och långa muskler är dessvärre också en myt. En muskel kan inte formas på något annat sätt än att bli större eller mindre. Hur just dina muskler ser ut är genetiskt och går inte att ändra på. Vill man att en muskel ska synas bättre är det bara en sak man kan göra – träna så att den blir större. Och blir det för stor är det bara att sluta träna den så hårt.

Tränar du expandrar, det vill säga med lätta vikter och massor av repetitioner, är det uthållighetsträning du sysslar med. Du bygger inga muskler och ökar inte maxstyrkan. Är det fastare kropp, synliga muskler och ökad förbränning du vill åt MÅSTE du lägga på vikt och träna till utmattning. Många tjejer vill gå ner i vikt. Fast vad de egentligen vill är nog att få en fastare och tightare kropp. Och muskler tar mindre plats än fett. Och muskler kräver mer energi än fett så förbränningen är igång dygnen runt.

Men man måste inte köra så tungt att blodkärlen sprängs i ögonen och muskelfästen slits av för att styrketräning ska ge resultat. Som nybörjare bör man köra så pass att man orkar utföra 15-20 reps så man kan lära sig rätt teknik och hitta kontakt i muskeln. När man blir varm i kläderna är mellan 3-12 reps att föredra. Oavsett om du kör med 20 kilo och 4 reps eller 10 kilo och 8 reps handlar det om att träna till utmattning. Du ska träna så att de sista 2-3 repsen är skittunga, knappt att du orkar utföra den sista. Men det ska inte vara så tungt att du tappar tekniken. Du måste ha kontakt med muskeln både i den koncentrisk och excentrisk fasen. Det är viktigt att du har ett korrekt utförande genom hela övningen. Kör du för tungt justerar och kompenserar kroppen omedvetet och fler och fel muskelgrupper kopplas in (typ när man står och gungar i bicepscurlen). Du ska alltså träna strikt och alltid ha full kontroll.

Som ni säkert vet vid det här laget vänjer sig kroppen snabbt vid belastning. Och när den gör det är då man når platåer när ”ingenting händer”. Det är då man måste chocka kroppen. Själv växlar jag mellan olika vikt och antal repetitioner. Jag kör jättetungt i ungefär åtta veckors tid med 4-6 reps och sedan styckar jag upp med en till två veckor där jag kör lite lättare (vi snackar fortfarande så pass mycket att jag tränar till utmattning) och 6-10 repetitioner. På så sätt vänjer sig inte kroppen och jag tycker att detta ger en bättre muskelutveckling än om jag enbart skulle köra tungt. Jag brukar även variera genom att byta grepp och ändra vinklar. Små förändringar kan göra stor skillnad.

* Få reps ger kraft, styrka och ökad musklemassa. 80-100% av 1RM.
* Medel reps ger ökad muskelmassa och bra styrkeökning. 70-80% av 1RM.
* Många reps ger uthållighet.

Nästa gång tar jag upp inre målbild och fokus.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar din blogg, väldigt inspirerande! Hur många reps man kör varierar såklart, men hur många set ska man köra? Jag läst o hört att det spelar ingen roll om man kör 1,2 eller 3 set. Vad vet du om detta?

Tack på förhand!

Sporty Spice sa...

Theresia. Kul att du gillar min blogg! Tre set är bäst. Vila i cirka 30-90 sekunder mellan varje set. Lycka till med träningen!

Anonym sa...

kul läsning! låter lite som Pauline Nordin skriver! när får vi föresten se bild på dig och när du tränar!!!

Anonym sa...

ojoj, man skulle ju önska att musklerna kunde växa av att titta på de där hantlarna, men icke. bra skriver! :)

Anonym sa...

... och bra skriveT ska det förstås stå.

Sporty Spice sa...

Frida. Jag har ju haft Pauline Nordin som PT så det är inte helt fel uppfattat. Men min riktiga inspirationskälla och mannen som "lärt mig allt" är ändå PT:n Omid Dadary på WC Kungsholmen. Bild på mig kan du se i Fitness Magazine, jag har krönika där. Och i nr 9 (tror jag) kommer fler bilder.

Jonna. Kul att du gillar det jag skriver. Och ja visst önskar man det. Som tjej får man ju slita dubbelt så hårt - orättvist!!! =)

Anonym sa...

Det du påpekar är mycket viktigt och mycket sant! Många tjejer har tyvärr inte begrpit det! När jag började träna på gym sa min kompis "akta så du inte blir stor och biffig bara!" ÖH?? Som om det händer så lätt liksom?? haha!

Anonym sa...

Tack för att du sätter ord på sånt jag försökt förklara för mina kompisar som är rädda för muskler och därför inte går från gymmet det minsta trötta.. Så skönt att nån är på "min sida" =)
Härlig blogg!
Malene

Anonym sa...

Hej!

Jag brukar läsa både din blog och din krönika och Fitness Magazine, de är båda jättebra!

Jag undrar om du kanske har lite tips till mig? Jag ska köpa proteinpulver och det är så himla svårt att veta vad som är bra eller dåligt. För tillfället lutar det åt Stars Nutritions Whey 80 och deras kreatin. Har du någon erfarenhet av dessa eller finns det några andra du rekommenderar?

Jag ska göra lumpen nu i januari så jag måste bruka allvar i gymmet nu. Har styrketränat till och från i några år och fått okej resultat men nu måste jag ta det till en högre nivå. Jag är ganska kort av mig så redan det är ju något av ett handikapp i jämförelse med grabbarna, jag behöver ju inte dessutom var jättemycket svagare än dem.

Tack på förhand!
Anna L

Sporty Spice sa...

Emelie. Ja, det är lite lustigt hur folk som aldrig själva satt sin fot på gymmet plötsligt blir "experter" och kan komma med varnandes ord.

Malene. Jag är på din sida! =)

Anna L. Kul att du vill ta din styrketräning till en högre nivå. Släng iväg ett mail till mig så kan vi se hur jag kan hjälpa till. sporty-spice@comcast.net. När det gäller proteindrinken tycker jag att du ska gå till antingen Träningsspecialisten (Tegnergatan)eller Budo Fitness (Sveavägen) och fråga dem. Det var ett tag sedan jag köpte proteinpulver i Sverige. Men tänk på att det ska vara 100% Whey Protein och lågt kolhydratinnehåll.

Anonym sa...

Jag kör Stars Nutrition Whey 80, och jag är jätte nöjd!!