torsdag, maj 31, 2007

Uteblivna resultat VII

Detta är sjunde och sista delen i min lilla bloggserie Uteblivna resultat. Vi har hunnit gå igenom kost, styrketräning, konditionsträning, teknik och vikter. Men förutom rätt träning och rätt kost krävs det att man har mål och fokus. Vet man inte var man ska är det svårt att hitta dit. För att nå resultat måste man ju veta varför man tränar och vad man vill uppnå. Så återigen – sätt dig ner och skriv upp dina tankar om din träning. Försök att vara så specifik som möjligt. Att skriva ”jag tränar för att må bra” är för luddigt. Vill du gå ner i vikt var konkret – hur mycket vill du gå ner och till när? Skriv ner en handlingsplan hur du ska kunna uppnå ditt mål (gå med i viktväktarna, anlita en PT, göra lunchmatlådor eller vad det nu kan vara). Bestäm sedan ett datum då du ska göra en utvärdering, hur har det gått, funkar din plan, går det åt rätt håll eller behöver du göra några förändringar?

Skriv upp dina långsiktiga och kortsiktiga mål. Kortsiktiga mål kan vara ”om tre månader ska jag orka springa en mil utan att kräkas” eller ”jag ska orka göra tio armhävningar på tårna innan Midsommar”. Skriv även ner vad du tänker belöna dig med när du uppnått ett delmål (spabesök, massage eller shopping – inte godis, glass och gräddtårtor alltså). Långsiktiga mål och inre målbilder hur du vill leva, äta och träna är viktiga. Vi snackar alltså inte om några quick-fix utan ändad livsstil nu och för alltid. Det låter lite småflummigt men tänk dig hur elitidrottsmän gör innan ett lopp. De går igenom loppet inne i huvudet, de tänker hur det ska genomföra det, hur det kommer att kännas när de går i mål, de har en tydlig bild klar i huvudet. Man programmerar alltså hjärnan med positiva tankar om sin kropp och livsstil, efter ett tag kopplas en slags autopilot in och man anpassar sina val efter den där bilden av sig själv som man ska uppnå. Lite ”jag kan flyga, jag är inte rädd”.

Sen är det viktigt med fokus när man tränar. Man har ju satt upp sina mål och delmål men det krävs även att man är närvarande när man är på gymmet. Det funkar inte att stå och kolla på tv, läsa en tidning eller snacka med polaren när man tränar. Gör det mellan setten eller efter passet. Tänk igenom vilka muskelgrupper du ska träna innan du går till gymmet, när du lyfter hanteln tänk på den muskeln som ska jobba och se till att du får kontakt. Utför övningen fokuserat och kontrollerat för bästa resultat. Men det är superviktigt att inte sätta upp för höga mål, de måste vara realistiska. Sätter man för höga krav på sig själv är det dömt att misslyckas. Du måste ha mål som är anpassade efter dig och dina förutsättningar. Vill man se ut som Madonna måste man äta och träna som Madonna. Vill man ha en dansarkropp måste man vara dansare. Vill man få synliga och definierade muskler som Fitnessmodellerna måste man träna stenhårt och vara skitnoga med vad man äter. Det jag vill ha sagt är att det är helt orealistiskt att jämföra sig med Hollywoodstjärnor, Miss Fitness eller retuscherade tjejer i glassiga modemagasin. Fram med måttbandet och mät dig själv (lår, stuss, mage, midja, bröst och överarm). Skriv ner hur mycket kilo du orkar lassa på i olika övningar eller hur lång tid det tar att springa din vanliga slinga. Sedan kan du se resultaten och du jämför dig med dig själv. Och det är ju det som räknas.

5 kommentarer:

Anonym sa...

som vanligt slår du huvudet på spiken! Utan mål kommer man ingenstans! det är som att ta bilen och bara köra för körandets skull, visst det kanske är trevligt att åka bil men man kommer ju aldrig komma fram!! eller som att gå utan karta! det är viktigt att tänka igenom sina mål oxå, inte ha för krav på sig själv och ha mål som man inte klarar att genomföra! delmål tror jag ä bra!

Puma sa...

Ja rätt mental inställning är jätteviktigt. Både inför den förändring man vill göra i stort, men också inför varje litet träningspass. När jag inte har något uttalat syfte eller fokus blir träningen såsig. Jag gör det jag ska halvhjärtat och så blir det lite pannkaka. Speciellt viktigt blir fokuset när jag tränar styrketräning, för det går verkligen inte av sig självt!!

Fortsätt skriva en skitbra blogg spicy!!!

Sporty Spice sa...

Emelie. Mål och delmål är jätteviktigt. Jag sätter mig alltid ner i ett par minuter innan jag ens går till gymmet, tänker igenom dagens pass, vilka musklegrupper som ska tränas, tänker igenom teknik och utförande. Sen när jag kommer fram och väl har hanteln i handen fokuserar jag i säg tio sekunder innan jag sätter igång. Tänker återigen igenom hur musklen ska jobba. Sen behåller jag dem tankarna genom hela settet. Styrketräning är som sagt en tekniksport och man måste hela tiden påminna sig själv om hållning, teknik och utförande.

Puma. Man kan stå på gymmet dag ut och dag in men har man inte rätt inställning och fokus blir det som du säger bara pannkaka. Det går verkligen inte av sig själv.

Anonym sa...

Tack för en bra blogg sporty! Du råkar möjligen inte veta något om bra träning för gravida? Undertecknad är för tillfället just på smällen och vet varken ut eller in ang träning nu. Är en träningsmänniska som älskar spinning, yoga, core, pump, löpning mm men läser olika rön om att det å ena sidan är super att hålla igång när man är gravid, å andra sidan att man inte ska ta ut sig för mkt och undvika att jogga, lyfta vikter över huvudet (?), träna magen mm. Om du vet vad som gäller så tar jag tacksamt emot tips!

Sporty Spice sa...

Katarina. Jag har världens bästa PT som du ska vända dig till. Olga Altsved är specialiserad på just träning för blivande mammor och hon är superbra. Dels kan du läsa hennes blogg på www.fitnessformammor.blogspot.com eller kika in på hennes hemsida www.fitnessformammor.com. Hälsa från mig!