tisdag, januari 08, 2008

Snabbmatens Hall of Shame

Att snabbmat är dåligt vet ju de allra flesta. Men visste du att en kaffedrink kan innehålla mer fett än en hamburgare eller att en enda pizza kan ge dig mer än dubbelt så många kalorier än vad du bör äta under en hel dag? Nu finns en lista med de värsta av de värsta och jag har även lagt en länk i rubriken så ni kan gå till respektive hemsida och se eländet. Och glöm inte att, även om USA är snäppet värre, så finns all denna skräpmat hemma i Sverige också. Andra kedjor, andra namn - men lika illa.

Pizza Hut Double Deep Pizza
En pizza med dubbelt så mycket toppings och ost jämfört med en vanlig pizza. Två bitar (en hel pizza innehåller åtta bitar) innehåller 1160 kalorier, 28 gram saturerat fett och 3 gram transfett. Äter man en hel pizza hamnar man på 4640 kalorier!!!

Carl's Jr. Western Bacon Six Dollar Burger
En baconhamburgare från en kedja som man framför allt hittar på USA´s västkust med ofattbara 1130 kalorier varav 600 kalorier från fett. Och 28 gram saturerat fett och 2,540mg sodium.

El Monterey XX Large Chimichanga
En friterad burrito som säljs i frysdisken i mataffären. 920 kalorier, 57 gram fett (15 saturerat fett och 1 gram transfett) och 1,140mg sodium.

Denny’s Meat Lover’s Scramble
En frukost innehållande bacon, korv och äggröra från snabbmatskedjan Denny´s. Och vi snackar 1280 kalorier, 71 gram fett (rekommenderat intag enligt RDA är 65 gram för en hel dag). Allt annat än en bra start på dagen.

Hardee’s Country Breakfast Burrito
En frukostburrito (ja, det är vanligt här i USA även om vi svenskar aldrig skulle komma på tanken att äta en på morgonkvisten) som innehåller två omeletter, stekt potatis, ost, skinka, bacon och sås. 920 kalorier, 23 gram saturerat fett och 2 mg sodium.

KFC Chicken & Biscuit Bowl
En allt-i-ett-måltid från KFC som ger dig sammanlagt 870 kalorier, 44 gram fett (4,5 gram transfett) och 2,420 mg sodium.

Starbucks Double Chocolate Chip Frappuccino Blended Crème
Detta är inget annat än en hjärtattack i ett glas. 670 kalorier, 22 gram fett varav 12 gram saturerat fett (det är lika mycket som i en McDonalds Quarter Pounder Cheese – men hamburgaren innehåller 160 mindre kalorier än din kaffedrink!!!) och 0,5 gram transfett.

Pizza Hut P’Zone
En slags inbakad pizza som i tv-reklamen vänder sig till ”hungriga killar” och väger nära två kilo! Den med pepperoni innehåller 1260 kalorier och den med kött 1380 kalorier. Båda bjussar även på 2 gram transfett och 3,460mg sodium. Äter man denna är man inte hungrig på livet.

Wendy’s Baconator
Wendy´s tv-reklam går ut på att deras hamburgare är en rättighet och deras ”spoke person” är förvillande lik våran Pippi Långstrump. Rättigheten är tydligen att goffa i sig 830 kalorier, 51 gram fett varav 22gram saturated och 2,5 transfett.

Denny’s Extreme Grand Slam
Denna snabbmatskedja lockar med billiga priser och för $2.99 får man i sig 1160 kaloorier, 64 gram fett varav 17 gram saturated och 3,750 sodium.

Källa: Sparks People

7 kommentarer:

Mjölksyra sa...

OJ,OJ!OJ!OJ! så mycket fett och kalorier!

avskräckt man blir!


....men om man inte tittar på hur mycket det är i, så blir jag liiite sugen på snabbmat nu när jag läser om alltid smaskigt!
:-)
:-)

/Bille

House Of .... sa...

man behöver ju nästan bara titta på bilderna så känner man hur alla kroppens vener och artärer *kloggar* igen *''ryser*

Desiree sa...

Verkligen interessant lista. Det är läskigt vad vissa av dessa snabbmatsmenyer innehåller i form av fett, socker och kalorier. Den där pizzan tog verkligen priset. Ladda i sig en sådan och du har laddat i dig kalorier för mer än 48 timmar framöver. Vissa av de där starbucksdryckerna är precis som du säger en hjärtattack i ett glas. En hel del av deras lattes innehåller ju sötat kaffe, sedan sprutgrädde och över sprutgrädden ringlar de sedan någon form av sirap. Då har man ju hällt i sig 500 kalorier utan att vare sig bli särskilt mätt eller få någon vidare näring. Inte undra på att man har en befolkning som har problem med övervikt och fettma.

Em Löfgren sa...

vilken härlig meny!! vad ska man slå till på först!? ;)

Desiree sa...

Måste bara säga att också din titel på detta inlägg är fenomenal!

Anonym sa...

Så fullkomligt horribelt. En burrito på morgonen och jag skulle bara ligga på soffan resten av dagen.

Din textrad "Detta är inget annat än en hjärtattack i ett glas." fick mig att dra ordentligt på smilbanden. Klockren!

Sporty Spice sa...

Bille. Själv blir jag mest illamående när jag tittade på bilderna.

Ingela. Ja, verkligen. Urk!

Desiree. Ja den där Double-pizzan är ett monster. Läste att Starbucks tänkte döpa en ny kaffedrink till "Skinny" men folk har tagit illa upp och tyckt att "ja, men då måste ju min kaffe vara fat eller obese". Ja, just det!!! Kanske på tiden att folk fattar vad de sätter i sig. Svårare att beställa en "Obesity Latte" utan att inse fakta.

Emelie. Ja, det är svårt att välja. =)

Fredrik. Ja, folk här är lite annorlunda. En burrito är ändå ett av de "bättre" alternativen. Det är mycket kaffedrinkar med grädde och sockerstinna doungnuts, fettdrypande korvar och transfett-special. Det sorgliga är att folk inte tycks fatta hur illa det är - att det faktiskt äter och dricker sig till döds.