lördag, januari 05, 2008

Fråga Sporty – Bra fett?

Jag har redan fått in flera mailfrågor och jag ska försöka beta av dem de närmaste dagarna. Jag kommer att lägga upp ett arkiv så småningom så att ni kan läsa tidigare frågor. Den första gäller fett.

Hej Sporty, Jag har hört och läst att det är viktigt att äta fett när man vill ge ner i vikt. Jag är dock osäker på vad för fett som är bäst. Och hur tränar jag bäst för att förbränna mest? Hoppas du kan hjälpa mig.
/Maja

Hej Maja, Ja, det stämmer att fett bränner fett. Konsten är att äta lagom mycket, inte för mycket och inte för lite och att välja fett från bra källor. Kroppen behöver alla typer av fetter förutom transfett (chips, vissa mjuka godisbitar, många typer av fryst färdigmat, bageriprodukter, frityrolja, halvfabrikat, pulversåser och även i vissa typer av bröd – titta efter och undvik ”härdade fetter” och ”delvis härdad fett” i innehållsdeklarationen. För oss utlandssvenskar i USA gäller det att se upp med "hydrogenated oils"). Bra fettkällor är avokado, nötter, frön, linfrön, extra virgin olivolja, fiskolja, fet fisk som lax och makrill. Sen bränner muskler mer fett så vill du få fart på förbränningen rekommenderar jag en kombination av tung styrketräning, konditionsträning och väl sammansatt kost. Vill du lära dig mer om fetter kan jag varmt rekommendera Fettguiden av Fredrik Paulún.

5 kommentarer:

Em Löfgren sa...

gud vad skoj att du öppnat frågelåda!! jag kommer nog snart börja bomba dig, bara jag lyckas formulera mina frågor först!men det är verkligen schysst av dig att ta dig tid, det finns nog många som har en massa frågor men inte vet var de ska vända sig för bra svar!

Sporty Spice sa...

Emelie. Fråga på du bara.

Mjölksyra sa...

skitkul idé!!

/Bille

Anonym sa...

Kul intiatiiv med frågor! Din blogg blir bara bättre och bättre :).

Sporty Spice sa...

Bille. Kul att du gillar idén.

Sofia. Tack, det är roligt att höra att du tycker att den blir bättre och bättre. Föröker ju utveckla och förbättra hela tiden.