onsdag, februari 21, 2007

Krönika i Fitness Magazine

Många tränings- och kosttrender kommer ifrån USA, där jag bor just nu. Los Angeles ligger ljusår före oss när det gäller organisk mat och transfetter har just förbjudits på samtliga restauranger i New York. So far so good. Men man kan ju bara hoppas att svenska folket kommer att försonas från några av de trender som är väldigt tydliga här just nu. Det räcker med att slå på tv:n och titta en stund på reklamfilmerna för att bli riktigt mörkrädd. Förutom alla piller som lovar dramatisk viktnedgång utan minsta ansträngning är en av de dummaste idéerna just nu är att man kan köpa fibrer på flaska. Ja, ni hörde rätt. Får man inte i sig tillräckligt med fibrer i sin dagliga kost kan man bara köpa ”Fibre Sure” och hälla det på sin mat. I reklamfilmen hälls det konstgjorda fiberpulvret på pannkakor, i gräddsåser, på french toast eller varför inte rakt ner i den sockerstinna chokladdrycken. Budskapet är alltså: får du inte i dig tillräckligt med fibrer kan du fortsätta äta samma gamla skräpmat. En annan helt puckat reklam är för halsbrännetabletter. En kille står utanför en snabbmatsrestaurang och han har ont i magen efter att ha ätit där. Då kommer det fram en kille och erbjuder honom en liten tablett som tar bort halsbrännan på ett litet kick. Klippet efteråt är det en kvinna som tar samma tablett fast i förebyggande syfte innan hon går in för en frossarkväll på samma restaurang. Inte ett ord om att du förmodligen inte ens skulle besväras av halsbränna om du inte åt på den där restaurangen. Om du valde att äta nyttig och bra mat.

Något annat som nästan fick mig att ramla ur soffan var en lättsam reklamfilm för en sådan där plastring som man opererar in på magsäcken för att göra den mindre. Magsäcksoperationsreklamfilmer på bästa sändningstid! Hur kunde det bli såhär? Varför slutar folk aldrig att tro, eller hoppas, att lite miraklepulver eller en inopererad plastring ska ge dem ett hälsosammare liv? Amerikanarna tycks redan vara hjärntvättade men vi svenskar ligger tyvärr inte långt efter. Det är dags att syna bluffen. Vill man ha en frisk, sund och vältränad kropp gäller det att röra på sig och stoppa i sig vettig mat. Punkt. Jag säger som Farbror Barbro: det finns inga genvägar!

2 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Du får ta och baka semlor, såklart! Enkelt, jag använder ett basic-recept från Sju Sorters kakor, den måste du väl fått av mamma när du flyttade hemifrån???d

Sporty Spice sa...

Jag glömde den boken hemma ... =/
Men jag googlade fram et bra recept. Kanske blir det semlor till helgen.