torsdag, november 08, 2007

Öl som sportdryck?

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. I denna artikel i The Telegraph hävdar en spansk forskare att öl är det bästa man kan dricka efter ett hårt träningspass. Han säger att öl är mycket bättre än vatten om man behöver återställa kroppens vätskebalans. Inte ett ord om att alkohol är mycket energirikt (alkohol: 7 kcal/gram - fett: 9 kcal/gram), sänker fettförbränningen i drygt ett dygn efter att du druckit (levern omsätter cirka 10 gram alkohol (en dl vin eller 3 dl öl) per timme), försämrar ämnesomsättningen och gynnar fettinlagringen. Och att det dessutom är rent skadligt att träna "dagen efter".

Jag har bara en sak att säga. Gud så dumt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju hoppas på att människor har mer sunt förnuft än att det går på nåt så korkat. För mig är det riskfritt, jag tycker att öl är sjukt äckligt =)

Anonym sa...

Han kanske lever efter devisen "Öl byggden denna vackra kropp" ? :)

Anonym sa...

Varför skulle det vara skadligt att träna dagen efter?

Sporty Spice sa...

Annoula. Ja, hoppas kan man ju alltid. Jag gillar inte mörk öl, det känns som att äta en blöt bit vörtbröd. Urk.

Marie. Haha!

Ms. Nja farligt och farligt. Men bra är det i vilket fall inte. Att träna efter en rejäl bläcka kan faktiskt jämföras med att träna med en ordentlig förkylning eller infektion i kroppen. Levern är upptagen med att bryta ner alkoholen (10 gram per timme) och detta kräver energi – energi som alltså inte kan gå ut till musklerna och ditt blodsocker sjunker. Så att tro att man är duktig som tränar och att man mår bättre eftersom att man svettas ut alkoholen är alltså helt fel – alkoholen bryts ner i levern och det finns inget sätt att påskynda denna process.

Sedan är även alkohol vätskedrivande så när du tränar bakfull tas vätska från musklerna för att istället användas till viktigare organ (ex hjärnan). Och en uttorkad muskel är lättare att skada. Sedan får du som bakfull sämre koordination, koncentration och balans– det räcker med så lite som en kvarts promille för att dessa ska påverkas.

Dagen efter är du dessutom svagare och får lättare mjölksyra eftersom att kroppen inte använder glykogen som den ska. Som du säkert vet så skadas muskelfibrerna vid vanlig styrketräning men är du dessutom bakfull måste musklerna först återhämta sig från träningen men även bygga upp skadan som uttorkningen medför. Så att träna bakfull är inte bara potentiellt farligt och dumt – det är effektlöst också.

Anonym sa...

Gud vilket bra svar om träna bakfull. Det gör jag ibland men nu ska jag sluta! Tack.

Anonym sa...

Faktum är att när man går i mål på Vätternrundan så får man en mugg lättöl.