torsdag, november 22, 2007

Happy Turkey Day

Idag är det Thanksgiving och det betyder mat och familj i mängder. Idag börjar dagen som vanligt med att jag och Casey sitter och slöar framför tv:n och tittar på Macy´s Thanksgiving Day Parade (ni vet paraden i New York där de går omkring med massa gigantiska ballonger och ”floats” i form av seriefigurer och djur). Sedan kring lunchtid är det dags att åka hem till svärpäronen. Där samlas hela klanen och dricker, umgås och har allmänt najs framför öppna brasan. Sedan när kalkonen är klar och kommit ur ugnen är det dags att hugga in. På bordet står alltid kalkon, green bean casserol, country stuffing, mashed potatoes och massor av andra side dishes. Efter det är det dags för efterrätt och här brukar det alltid vara over the top. Har redan hört att det rör sig om minst två till tre olika tårtor och kakor och några småefterrätter. Efter det brukar de flesta crascha i soffan och roa sig med en annan Thanksgivingtradition; att titta på NFL Fotball. Det gör man tills de flesta har tagit sig ur the Turkey Coma och då är det dags att dra fram maten igen och äta middag. Senare på kvällen brukar många amerikaner gå på bio, själva berukar vi vara så trötta och mätta att det blir en dvd. Fast ikväll går det bort eftersom att det är Grey´s klockan nio. Del ett av två som tydligen ska vara mycket dramatiskt. Ja, det är så våran Thanksgiving ser ut.

Och på fredag är det Black Friday, det vill säga den största shoppingdagen i USA. Det är liksom startskottet för all julshopping. Och folk tar detta på blodigt allvar. Butikerna har stora sales och erbjudanden och öppnar i ottan. Vissa så tidigt som klockan 04.00. Och då står folk i kö utanför i timmar. Det är helt sjukt. Tacka vet jag betala fullt pris eller shoppa online.

6 kommentarer:

Anonym sa...

låter gott med all den maten :P

Anonym sa...

Ja, att trängas för att göra några fynd skulle jag aldrig palla. Nej, jag betalar hellre fullt pris för att slippa slåss mot några galningar, haha. Och jag skulle aldirg orka stå och köa i flera timmar innan 04.00. Då sover jag!

Anonym sa...

Hej. tjej här som är 23, tränar på gym tre dagar i veckan och kör kampsport två dagar. ska nu in i en uppbyggnadsperiod för första gången. Tänkte om du hade tips på hur länge man kör på innan dieten och hur mycket man tränar annat än bara tunga lyft på gymmet..tänker då på promenader och konditionsträning? Tacksam för svar

Sporty Spice sa...

Kristina. Ja, det var det. Fast man äter ALLTID för mycket. Puh!

Ebba. Folk här är som galna på Black Friday. De köar utanför i timmar. Fast å andra sidan ger butiker bort massa grejer till de första in, Best Buy gav bort datorer till de första 150 kunderna förra året!

Anonym. Det var en komplex fråga som i stort sett är omöjlig att svara på utan att veta mer om dig. Ska du deffa eller bygga? Och vad är syftet? Vad pratar vi om för tidsram? Hur äter och tränar du idag? Och vad menar du med "hur mycket ska jag köra på INNAN dieten"? Du ska givetvis köra på UNDER dieten också - är det en deff ska du köra samma styrka och öka på konditionen (fast kortare intervallpass - minst 3-4 i veckan) samtidigt som du skär i kalorierna. Men som sagt, en fråga som inte går att besvar utan mer info. Kika in på min sida www.swedishstrength.com.

Anonym sa...

Hej igen..roligt att du svarade :)
Jag har tränat ett par år på gym men inte lika seriöst som nu. jag vill komma i bra form och hade som mål att vara där till sommaren. juni juli typ. Jag har försökt hitta bra info på nätet men känns inte som jag får bra svar. jag har som du sa tänkt i dessa banor, att träna även under dieten. men jag visste inte så mycket om hur man ska göra just med konditionen. men intervall 3-4 gånger i veckan + morgonpromenader och ligga lite på underskott. Nu startar jag med tungt på gymet och lite överskott i kosten. Ingen kondition? hur länge bör man bygga? och ja, mitt syfte är att få mer och synliga muskler. Tusen tack för att du svarade :) ska kolla in din sida
Kram

Sporty Spice sa...

Anonym. Såklart att jag svarade. Jag kommer att ge dig några till allmänna tips - med betoningen på allmänna - eftersom att jag inte vet särskilt mycket om dig.

Till att börja med sluta tänk överskott och underskott. Du ska äta frukost med mycket kolhydrater (gärna gröt med en skopa proteinpulver), lunch med lite mindre kolhydrater och middag med kolhydrater i form av grönsaker. Du äter cirka 500 gram grönsaker per måltid (tänk så många färger som möjligt på tallriken), en handflata proteinmat och en knytnäve kolhydratmat. Fett får du ifrån olivolja, nötter, frön, avokado och fet fisk (bra fett ska dock ätas i mycket små mänger så inga skålar med nötter här inte). Utöver det ska du äta två mellanmål och ett kvällsmål (enbart protein) och snabba kolhydrater efter stryrketräningen. Din energifördelning bör ligga på cirka kolhydrater: 30-40E%, protein: 40-50E% och fett: 15-25E%.

Du bör köra tre styrkepass i veckan (dela upp kroppen på tre) och minst fyra 30 minuters intervallpass i veckan och ett längre konditionspass (gärna tempoträning). Morgonpromenaderna kan du skippa helt - ett intervallpass är så mycket effektivare, ger bättre efterförbränning och är tidseffektivare. Sedan ska du ha 1-2 vilodagar per vecka. Styrkan ska vara tung och intervallerna högintensiva (40-20 sek plus fem minuters uppvärmning och 5 minuters nedvarvning).

Du måste alltså lägga till konditionsträning bums!!! Och att inte träna under dieten vet jag inte vad du fått det ifrån. Slutar du träna och äter för lite tappar du muskelmassa. Är det en deff du tänker köra bör du sätta igång 3-4 månader innan önskat "slutdatum". Under denna tid skär du ner på både kolhydrater och energiintag samtidigt som du tränar på som vanlig när det gäller styrkan och ökar på konditionen. Men tänk på att en deff är EXTREMT jobbigt och du måste vara EXTREMT målinriktad. Och det är en kortsiktig plan medan en diet (ej att förväxla med bantning) är mer långsiktigt.

Är detta något du verkligen vill satsa på fullt ut tycker jag att en månads PT & Diet Coach Online från Swedish Strength är något du ska satsa på. Först då kan jag hjälpa dig fullt ut.