söndag, november 18, 2007

God Jul

Gårdagen gick i julens tecken. Jag och Knickedicken (ditt favoritnamn är tillbaka Puma) tog tåget till New York och promenixade upp till Rockerfeller Center där vi tänkte kolla på julgranen. Men den var inte tänd än och man såg mest några få grenar sticka ut mellan byggställningarna. Men det var ändå ganska skön stämning med skridskoåkarna, trumpetänglar och pynt. Sen knatade vi till Svenska Kyrkan (48th Street, mellan 5th och Madison) och där var det julstämning vill jag lova. Svensk julmarknad med pynt, hantverk, böcker, leksaker och godis. Och självklart svensk julmusik och julmat. Sill, köttbullar, gravad lax, sillsallad och Janssons frestelse. Och till det julmust. Underbart! Knickedicken tyckte att laxen var suschi-rå och om julmusten visste han inte vad han skulle tycka. Han sa att det var som en blandning av läsk och öl. Sen gick vi upp i kapellet och drack glögg (stark som sjutton) och åt pepparkakor och lussebullar. Knickedicken fattade inte riktigt grejen med mandlar och russin i glöggen men han satt snällt och "fiskade" upp dem med sked samtidigt som han viskade till mig "varför ska man lägga i dem i the glogg när man ändå ska plocka ur dem?". Innan vi åkte hem till Madison gick vi en sväng i Central Park. Hand i hand bland hästar, hundar och höstlöv. Som på film. Gotta love New York.

Vår lilla tågstation i Madison.








Skridskoåkare vid Rockerfeller Center.







Snygga trumpetänglar som förmodligen är ännu snyggare när det är mörkt och belysningen på.








Home Sweet Home.








Marknad med pynt och massa svenskar. Hemslöjd, julkalendrar, Luciakronor, julservetter, leksaker, godis, cd-skivor och allt annat man kan tänkas behöva.







Glögg, Gingerbread och Saffron Bread in the Chapel.









I love to shop! Turkisk peppar, salmiakstång och lakrits från ingen mindre än Karamellkungen. Yummie!

11 kommentarer:

Mjölksyra sa...

Vilken härlig dag i julens tecken! Sanar du inte Sverige lite i dessa tider?

Sporty Spice sa...

Julen är i USA är faktiskt ganska trevlig den med. Det enda jag saknar är familjen.

Annika sa...

Awww...men så underbart...vilken MYSIG dag!! GUD vad jag skulle vilja åka till NYC också nu. NYC på hösten och vid juletid är så BÄST!!
Hur lång tid tar det för dig att åka in till Manhattan? Commuter train? Amtrak?
Förstår att det var suveränt med svenska kyrkans bazar. Swea hade sin julbasar i DC igår, men jag for inte in till den iår.

FÖ håller jag med om att julen i USA inte går av för hackor!! Den är rikigt mysig och trevlig, men självklart är det så att man saknar sin familj! Vi åker ju hem vartannat år, och i år blir det en USA jul. Ser fram emot att fira här jättemkt!!! Har ingen hemlängtan, faktiskt.

Puma sa...

Åh nu är jag nöjd: knickedicken is back!!

Kul att vi invigde "julen" samtidigt. Fast jag skulle nog hellre valt NY framför NK:s skyltning (även om den är fin) och julreklam på svensk TV.

PS. Svaret på din fråga angående PR är guldsmedsbranschen DS.

Petchie75 sa...

Ha ha, knickedickens kommentar om russin och mandlar var himla rolig. Jag blev inspirerad av dig nar jag var i Sthlm och kopte tva skalar pa Bruka dar det stod Russin och Mandel och for O att lara sig nga fler svenska ord... Idag fick han dem och jag fragade honom om han kunde gissa vad orden betydde, jag gav honom ledtraden att det var for glogg... nix, han kunde inte komma ihag att vi har serverat mandlar och russin till gloggen pa adventsfikat som jag har organiserat i Bryssel varje ar!
Forra aret var vi pa svenska kyrkans julbasar i Bryssel, jattemysigt! och kul att visa for utlandska kompisar.

Terese sa...

Längtar så otroligt mycket efter NY. Åker ju dit ett par gånger om året sedan jag bodde där för några år sedan. Tyvärr så blir inte nästa resa förren i april eftersom jag ska till Thailand över jul och nyår. Men min NY-nerv längtar febrilt. :-)

Anonym sa...

Vad mysigt! Jag skulle också vilja fira jul i USA någon gång, jag tycker att det verkar roligt. Iofs så kanske inte allt är så på filmer, men ändå.

Sporty Spice sa...

Annika. Det tar cirka 20 minuter med vårt lilla lokaltåg till New Haven och därifrån tar vi Metro North som tar cirka 1,5-2 timme till Grand Central (beroende på om det är ett Extresståg eller inte). Julmarknaden var urmysig, och jag ser mkt fram emot deras Luciafirande.

Puma. NK:s julskyltning går inte heller av för hackor.

Petra H. Låter som fina skålar! Och ja, det verkar vara svårt att förstå det här med russin och mandlar i glöggen om man inte är uppväxt med det.

Terese. Ja, NYC är något speciellt. Men Thailand är inte så illa pinkat det heller. =)

Ebba. Det är nästan som på film. Särskilt här i Madison, det är sådan där klassisk småstadsjulfirande man ser på film. Jag lovar att ta bilder när pyntet kommer fram.

Anonym sa...

Ser fram emot bilderna. Har en kompis som är i LA och hon berättar hur alla har börjat pynta husen redan, haha. Jag gillar när julstrumporna hänger ovanför den öppna spisen. Synd att vi inte har någon sådan hemma.. Och alla julgranar verkar vara så fina i USA.

Desiree sa...

Härlig lördag i julenstecken och med mycket svenska inslag. De där änglarna du fotat var jättefina. Kul att läsa om vad älskligen din tyckte om lite av de svenska julmaten och drycken.

Anonym sa...

Åh, du triggar igång ännu mer julstämning hos mig (om det nu är möjligt...fattar inte hur jag kan vara så "julig" redan i november...).
Hihi, underbart roligt läsa Knickedickens kommentarer om allt från mandlar i glöggen till hur han tyckte julmust smakade. Funderade faktiskt igår (då vi var till Ikea) på vad amerikanerna skulle gilla julmust och hur de skulle kunna tänkas beskriva det. En blandning mellan öl och läsk låter ju inte så smaskens direkt ;).Vad roligt det måste vara för dig också att liksom börja fundera på sådana saker som vi tar för självklart (som mandlar i glöggen). Men för din älskling är allting nytt, han upptäcker allting och det är ju verkligen supersmarta iakttagelser han gör för saker man aldrig tänkt på eller ifrågasätt själv för det bara "är" så.