onsdag, december 19, 2007

Veckans Fråga och Julgodis

Det gläder mig att enligt Veckans Fråga har de flesta av er en sund inställning till julmaten. 65 procent unnar sig lite extra gott men försöker även att röra på sig röda dagar till trots. 6 procent äter gott men ser till att bränna bort varenda liten kalori och ytterligare 6 procent mår lite dåligt. Tyvärr svarade en liten andel, 2 procent, att ni mår dåligt av all mat ni proppar i er och att det i värsta fall leder till att ni tappar all motivation att träna. Men viktigt att komma ihåg – om man ”råkar” äta på tok för mycket är det inte för den sakens skull helt kört. Det är bara att ta nya tag dagen därpå.

Jag har faktiskt samma tankesätt oavsett om det är jul eller inte. Det är kalorier in – kalorier ut. Jag tycker såklart att man SKA njuta och unna sig lite av det goda under jul. Med betoningen på lite. För även om torkad frukt, nötter och mörk choklad är bättre alternativ till Aladdinaskens kaloribomber, gräddkola och sockrig knäck är det ingen smalmat. Men de limepraliner jag gör är sockerfria och chilin i tryfflarna sätter sprätt på ämnesomsättningen. Sen är ju den mörka chokladen i mina doppade frukter full av antioxidanter och nötterna i mina runda praliner innehåller bra fett. Men som sagt. Det är långt ifrån ”nyttigt”. Vi snackar fortfarande 50-80E% fett och mellan 60-80 kalorier per munsbit. Det är bara att räkna ut antalet kalorier och räkna ut hur länge man är villig att stå på löpbandet för att bränna bort det värsta (för att vara lite krass). Ett smalare alternativ till att göra julgodis och äta upp det är att göra julgodis och ge bort det. Så det är just det jag brukar göra. Jag är så pysslig att jag dessutom slår in godiset i genomskinlig cellofan och knyter en rosett med ett brett sidenband (min gamla hemkunskapsfröken klappar händer i sin grav). Här kommer mina favoritrecept på ge-bort-godis som jag ska göra i helgen.

Medan ni dreglar över mina smarriga julpraliner kan ni gå in och svara på den nya Veckans Fråga. Och som vanligt kan du välja flera alternativ.

Heta chilitryfflar
½ chili
1 gram saffran
1,5 dl mellangrädde
1 tsk honung
1 msk råsocker
200 gram mörk choklad (minst 70% och självklart ekologisk och rättvisemärkt)
25 gram smör
½ dl kakao

Hacka chilin grovt. Koka upp grädde med chili, saffran, honung och råsocker. Ta av från platan och låt stå i 10 minuter. Hacka choklad. Koka upp grädden igen och häll över chokladen. Tillsätt smör och mixa ev med stavfixer för att få en blank massa. Låt svalna i kylen (rör om då och då så smeten inte stelnar för mycket i kanterna). Rulla kulor och vänd i kakao. Doppa eventuellt i smält mörkchoklad. Förvara i kyl.

Sockerfria limepraliner
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl sötningsmedel
300 gram mörk choklad (minst 70%)
2,5 st lime

Riv limeskal och pressa juice. Koka grädde och limejuice. Ta kastrullen från plattan och rör ner sötningsmedlet. Hacka choklad och lägg i en skål, häll över grädden. Rör om. Plutta ut på bakplåtspapper och ställ i kylen (minst tre timmar men helst över natten). Rulla i rivet limeskal. Denna sockerfria pralin kan man även göra med chili istället för lime (koka grädde med en finhackad chilifrukt och finhacka liiite chili och strö över).

Chokladdoppad mumsbitar
200 gram mörk choklad (minst 70%)
Valfri frukt (banan, ananas, apelsin, kiwi, stjärnfrukt, jordgubbar eller torkad frukt – stora nötter funkar också och jag gillar den asfräna kombinationen att dippa färsk ingefära i mörk choklad).
Finhackade nötter eller kokosflingor

Smält chokladen i vattenbad eller micron och doppa valfri frukt (stick en gaffel i frukten, doppa och låt rinna av). Lägg på bakplåtspapper och låt svalna. Strö över lite finhackade nötter eller kokosflingor innan chokladen hunnit stelna (ej på ingefäran). Frukten bör serveras inom en inte allt för lång tid så den inte blir torr och trist.

Runda frukt- och nötpraliner
200 gram mörk choklad (minst 70%)
2 dl valfria rostade nötter och torkad frukt

Smält mörk choklad i vattenbad eller micron och spritsa ut på bakplåtspapper till runda, plattor (4 cm i diameter) och tryck i de rostade nötterna och torkade frukten. Snyggast om man trycker i en av varje (exempelvis en sötmandel, ett russin, en pistagenöt och en bit torkad aprikos). Låt svalna i kylskåp.

Kanderad julmandlar
150 gram sötmandel
150 gram råsocker
0,5 dl vatten
1 tsk kanel

Lägg allt i en bredbottnad kastrull. Rör om tills allt vatten kokat bort och sockret kristalliserats, smält och fått en brun nyans. Lägg på en bricka och skilj åt med gaffel. Låt svalna.

Fikonbollar
300 gram torkade fikon
1 dl skållade sötmandlar
1 msk finhackade sötmandlar

Mixa fikon och sötmandlar i blender. Forma till små bollar och rullar i de finhackade sötmandlarna. Förvara i kylen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ingefära doppat i mörk choklad lär ju jättespännade - det sak jag testa.

Mjölksyra sa...

OJ, vad mycket gott!!!

/Bille

Anonym sa...

MUMS!

Ebba sa...

Vad roligt med lite recept! =) Har du inget recept på någon supergod sallad eller något annat att ha på julbordet förresten?

Anonym sa...

Herrejösses så mumsigt! Wow.