onsdag, december 05, 2007

Äggande

Äggvitor är en av mina favoritlivsmedel. De är fett- och energisnåla (cirka 15 kcal), innehåller massa protein och är perfekt som mellanmål (särskilt om man är stressad eller på språng då de håller sig bra i en plastpåse i väskan). Sex äggvitor och 30 gram nötter är ett perfekt mellanmål. Jag brukar även svänga ihop en äggviteomelett med en handfull grönsaker. Men vad ska man då göra med all denna äggula som blir över? Det kan ju kännas som ett onödigt slöseri att bara slänga ut dem i slasken. Här kommer några tips hur du helt kalorifritt kan njuta av äggulorna.

Ansiktsmask. Äggula är perfekt att använda som hemmagjord ansiktsmask. Blanda en del äggula och en del rinnande honung för normal hy. En gula och en matsked havremjöl för känslig hy. En äggula, tio droppar olivolja, två droppar citronsaft runt ögon, mun och i pannan mot rynkor. En äggula, några droppar mandelolja och saft från apelsin, citron, gurka eller morot för normal hy. Två äggulor, två matskedar olivolja, några droppar äppelcidervinäger, två matskedar mosad avokado och några droppar citronsaft för torr och trött hy (låt sitta över natten eller under flera vakna timmar). Glöm inte att smeta lite av masken på hals och bringa.

Hårinpackning. Man får lent och glänsande hår av ägguleinpackning. Det är lite kletigt och luktar kanske inte hallontårta. Ta två äggulor och en liten skvätt olivolja och smeta i blandningen i blött hår och låt sitta i 20 minuter. Skölj ur och tvätta med schampo och balsam (för doft).

Nagelbandskräm. Två matskedar äggula, två matskedar ananas- eller papayasaft och en halv tesked äppelcidervinäger. Doppa naglarna och låt det verka en halvtimme.

Husdjur. Katter får jättefin och glänsande päls av äggulor. Dessutom tycker de flesta katter att det är supergott. Hunden kan du också ge äggula till men rör ner lite finmalt äggskal innan.

Donera. Ge bort dina gulor till någon som ska baka sockerkaka, laga spagetti carbonara eller svänga ihop en äggtoddy.

Måla. Använd äggula används som bindemedel i målartekniken temperamåleri.

Diska. Det sägs att man kan diska med äggula, men det tycker jag låter rätt äckligt.

5 kommentarer:

Mjölksyra sa...

så många bra ägguletips! förrutom det sista då, för det håller jag med om att det låter sisådär faktiskt!

/Bille

Anonym sa...

Varför äter du inte äggulorna? Det är ju där alla vitaminer finns.. Och största delen av fettet är ju omättat..

Puma sa...

Då jag hade hund och katt lät vi dem äta äggulan. Pälsen blev så glansig. Men det är kanske lite mycket att mata katten med sex äggulor. Den får nog magvärk... :-)

Har du testat äggula i håret? Blev det bra? Jag är intresserad av allt som gör håret glansigt - men skeptisk till konstiga grejer i frillan. Öl ska ju vara bra också...

Jossan sa...

Hi hi=) vilka roliga tips, vi kastar MÄNGDER av gulor varje vecka. Att diska med gulor!? Hmm, de låter jag nog bli=)

Em Löfgren sa...

hejhej, jag brukar äta mina ägggulor, fast bara stekta! kokta äggulor smakar blä! ;) hur ser näringsvärdet ut med äggulor jämfört med utan?