fredag, mars 30, 2007

Trixigt med transfett

Har just kollat på SVT:s Vetenskapsmagasinet som handlade om fett. Att fett är farligt trodde jag alla visste att det inte är vid det här laget. Kroppen behöver fett för att förbränna fett. Kvällens program tog upp huruvida mättat fett verkligen är så farligt som Livsmedelsverket tror (ny forskning tyder på att så inte är fallet). Själv försöker jag få i mig det mesta av mitt fett från fisk som lax och makrill, från avokado, nötter och frön. Sen dör man ju inte av en klick smör på potatisen. Programmet handlade även om transfetter och att det faktiskt finns kvar i massor av svenska produkter (självsaneringen funkar inte). Se upp med kakor, kex, bakverk, chips och popcorn. Står det "härdade fetter" eller "delvis härdade fetter/oljor" kan de vara transfett i produkten. Här i USA finns det massor av varor som är märkta "Zero Trans Fat". Men tro för allt i världen inte att du kan vara säker för det. Producenterna får sätta ut den märkningen om produkten innehåller mindre än 0,5 gram transfett per serving. Och en serving kan vara så lite som en kaka. Äter man tio kakor har man petat i sig 5 gram transfett. I USA är det ord som ”partially hydrogenated oils” eller "saturated fat" vi ska akta oss för i innehållsdeklarationen. Se även upp med produkter som är Fat Free. De kan istället innehålla socker. Håll utkik efter ord som fructose, syrups, cornstarch och allt som slutar med -ose.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Aha! Nu fattar jag plötsligt varför salta jordnötter mm är så förkastligt. Hydrogenated oils... Jojo...
Det är fan idé att anlägga ett grönsaksland på balkongen så man vet vad man får i sig.

Och det känns skönt att ha gått över till naturliga nötter av olika slag sedan en tid. Ingenting slår en tillsatslös cashewnöt i all sin enkelhet!

Sporty Spice sa...

Håller helt med! Min nya favvo är rostade, osaltade solrosfrön. Fullproppade med nyttiga fetter och asgott att strö över salladen.

Vill du festa till dina cashewnötter kan du finhacka röd chili, pressa över limesaft och rosta i ugnen. Såååå gott!