torsdag, mars 22, 2007

Mail från kolhydratmotståndare

Sitter här och kör min vanliga morgonrutin. Dricker kaffe, äter havregrynsgröt, har på Good Morning America i bakgrunden och läser mail. Ganska simultant. Eller splittrat. Har fått ett mail från en tjej som anser att man visst kan leva helt utan kolhydrater bara om man ersätter dem med proteiner och fett. Inget fel att byta ut snabba kolisar mot långsamma och kanske dra ner något på intaget. Jag har hjälpt en hel del personer att analysera deras kost och de allra flesta äter för mycket fett och kolhydrater. Men helt ta bort? Nope.

I senaste numret av Fitness Magazine (där jag har med min krönika) har de med en jättebra artikel om protein. Och där förklarar näringsexperten Stefan Petterson hur det ligger till. ”Proteiner och kolhydrater har olika funktioner i kroppen, proteinet ska användas för underhåll och uppbyggnad medan till exempel hjärnan nästan uteslutande använder sig av energi från kolhydrater”. Han förklarar att det är extra viktigt att man får i sig tillräckligt med kalorier när man tränar regelbundet. ”Tränar man mycket och får i sig för få kalorier börjar kroppen använda proteiner till annat än vad som är meningen, till exempel som energikälla vid träning eller för att hålla en konstant kroppstemperatur”.

Så. Ät kolhydrater och proteiner. Och ät inte för lite. Nu har jag inte tid att vara kolhydratpolis längre, måste pipa iväg till kickboxningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kroppen kan själv omvandla olika energityper till andra. Tex kolhydrater till fett.

Tränar man så måste man nästan äta kolhydrater, att endast äta proteiner och fett blir jobbigt och man måste tyvärr göra det i väldigt stora mängder.

Större delen av Sveriges befolkning är dock soffpotatisar som inte orkar träna. Att skära ner på spaghettin, potatisen, riset och käka mer kött vore väldigt nyttigt för dem.

Detta är ett tabubelagt ämne som den Svenska livsmedelsindustrin lagt munkavle på för länge sedan.
Nu stiger dock fler och fler forskare fram och berättar sanningen.

Fler ämnen som bör diskuteras är fibrer och kolesterol, 2 saker som livsmedelsindustrin också har ljugit för oss om.

Bra blogg i övrigt, fortsätt med det bra arbetet !

Sporty Spice sa...

Jag håller med dig helt. Jag gör analyser av folks kostdagböcker och de flesta äter på tok för mycket kolhydrater och fett. Snabba och mättade dessutom.

Hur menar du att livsmedelsindustrin ljugit ang fibrer och kolesterol?

//Petra