onsdag, mars 21, 2007

Dagens rätt om GI

Läste på Fredrik Paúluns blogg att han tycker att folk missuppfattat hela grejen med GI. Att de helt slutar äta kolhydrater, lever på ägg och bacon till frukost, tonfisk och ost till lunch och entrecote med gorgonzolasås till middag. Och sen kommer de in till hans näringscenter med förhöjda blodfetter och låg antioxidantstatus. Att leva på en ketogendiet (man äter inga eller mycket lite kolhydrater och tvingar kroppen därmed att göra om kroppsfett till ketoner) är som att köra en bensinbil på gengas – man tar sig fram men inte optimalt. Dessutom blir den mentala kapaciteten blir nedsatt. Du blir alltså långsam och lite trög i bollen. Han slutar med att skriva "att sluta äta kolhydrater är lika smart som att sluta äta fett, vilket många faktiskt försökt på 80-talet med mycket negativa konsekvenser. Låt oss helt enkelt acceptera att våra kroppar behöver alla näringsämnen, men i rätt mängder och av god kvalitet". Det är ju det jag alltid sagt. Långsamma kolisar, mycket kostfibrer, rätt fett, massor av protein och frukt och grönt. Inga konstigheter. Inga trenddieter. Inget krångel. Inga mirakel. Låter det för bra för att vara sant är det förmodligen det också. Allt som lovar snabb viktnedgång håller aldrig i längden. Sunt och långsiktigt kostförnuft och regelbunden träning.

Fredrik (yes, first name basis) och Oscar de Hoogs bok ”Den perfekta träningsmaten” kan jag förövrigt rekommendera. God, enkel mat för oss träningsnarkomaner.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lagom är bäst. Men kostfibrer ?
Det är ett välkänt fenomen att kostfibrer är helt missuppfattat.

Det började med en forskare som undersökte en stam i Afrika, då de inte dog av tumörer och kärlsjukdomar i samma grad som vi i västerländerna gör.

Han kollade på många faktorer, men fann sambandet: Fibrer.
Stammen åt massor av fibrer, och det gjorde inte vi i västerländerna.

Det som många inte har förstått idag, var att medelåldern i den stammen var 35-40 år och att de inte dog av tumörer och liknande sjukdomar eftersom de inte blev tillräckligt gamla för att utveckla dem.

Kostfibrer har inget näringsvärde och hjälper inte magen någonting. Magen kan inte ta upp någon näring, så det enda som händer är att magen blir mer och mer förstoppad (detta är dock en bra metod att bli av med en jobbig magsjuka ) .

Sporty Spice sa...

Jag tycker snarare att det är ett välkänt fenomen att fibrer är bra. De kostfibrer som kommer från kolhydrater når tjocktarmen nästan opåverkade och ger i stort sätt ingen energi. Men fibrerna är viktiga för tarmfunktionen, de minskar fetthalten i blodet, stimulerar matsmältningen och mättar. Och de sägs kunna sänka kolesterolnivån i blodet (om det äts i stora mängder). Och äter du blötlagt vetekli hjälper det dig att INTE bli förstoppad.

Jag förstår inte riktigt ditt resonemang om den där stammen, de hade inte cancer. Och de dog tidigt. Alltså kan man inte dra en enda slutsats. Varesig om cancer eller deras kost. De lär ju knappast ha dött i 35-årsåldern pga de år fibrer. Även i Sverige dog ju folk i den åldern för några hundra år sedan. Så?

Vill du undvika att äta fibrer så måste du sluta äta frukt, bär, grönsaker, spannmål, råg, vete, potatis och rotfrukter.

//Petra

buy vigora 50 mg online sa...

sildenafil 50 mg It works by increasing blood flow to the penis. Sildenafil treats PAH by relaxing the blood vessels in the lungs to allow blood to flow easily. It belongs to a group of medicines known as phosphodiesterase type 5 PDE 5 inhibitors.